Ai nevoie sa cunosti adresa IP a Mac-ului tau? Iata cum o poti afla in cativa pasi simpli.

Adresa IP joaca un rol important in timpul conexiunii la Internet deoarece permite schimbul si receptionarea datelor intre mai multe aparate conectate pe aceeasi retea (interna sau externa). Poate fi folosita pentru a urmari si pentru a modera activitatile online – spre exemplu, Google se foloseste de adresa IP pentru a localiza rezultatele de cautare.

Doua tipuri de adrese IP
Exista doua tipuri de adrese IP, una este publica, cealalta locala. O adresa publica sau externa iti este atribuita de catre furnizor de internet si permite mai multor aparate sa comunice intre ele si sa schimbe date pe intreaga retea de internet. O adresa IP locala, cunoscuta si sub numele de interna, este folosita in interiorul retelei domestice (locale). Este administrata de router intre diferitele echipamente care se gasesc la tine acasa precum imprimanta sau computerul. Cele mai curente IP-uri sunt cele in versiunea 4 (IPv4) si se compun dintr-o suita de 4 numere decimale separate unele de altele prin puncte (spre exemplu 123.456.789.10). Exista si adrese IP versiunea 6 (IPv6) constituite din 32 de cifre si litere, separate de doua puncte (ex : 0000:0000:0000:0000:0000:zzzz:c7f8:v54g).

Ce dezvaluie adresa IP?
Unele informatii, precum datele de geolocalizare (tara, oras, regiune, cod postal) poti fi dezvaluite de adresa IP. Astfel, pentru a evita piratajul trebuie sa fii atent sa nu divulgi aceasta adresa.

Cum poti gasi adresa IP publica (externa)?
Daca vrei sa cunosti adresa IP publica, foloseste una din aceste trei metode.

Daca esti conectat la router atunci totul este extrem de usor. Pe Mac, acceseaza utilitarul AirPort, da click pe logo-ul de Internet si descopera-ti adresa IP, aceasta este scrisa dupa adresa router-ului. Poti folosi in egala masura un serviciu precum My IP sau pur si simplu da o cautare de genul Care este adresa mea de IP pe Google pentru a-ti gasi IP-ul pe diferitele site-uri specializate in acest sens. O alta idee ar fi sa te folosesti de utilitarul Terminal. Pentru asta, intra in dosarul Aplicatii, deschide Terminal dupa care introdu comanda curl ipecho.net/plain ; echo.

Cum poti gasi adresa IP locala? (interna)
Nu este nevoie sa cunosti adresa IP locala pentru cazuri precise spre exemplu pentru parametrarea conexiunii la Internet. Pentru a o gasi te poti folosi de doua trucuri. Primul este sa intri in Preferinte si sa cauti logo-ul cu mar, da click pe Retea si in coloana din stanga selecteaza tipul de conexiune (WiFi, Ethernet). In partea dreapta a aceeasi liste sub Stare alege Conectat si acolo vei gasi adresa de IP trecuta. In ceea ce priveste al doilea truc, pentru a cunoaste adresa IP publica foloseste-te de utilitarul Terminal. De data aceasta va trebui sa te folosesti de comanda ifconfig |grep inet. Fiecare aparat prezent pe retea, inclusiv router-ul va fi vizibil si ii este atribuit o adresa IP interna in timp ce ansamblul retelei nu va poseda decat o adresa IP externa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Cum ascultăm muzică gratuit de pe Google Home?

Dum apr. 18 , 2021
Descopera cum poti difuza muzica prin intermediul boxei tale conectate Google Home fara sa fii nevoit sa te inscrii la un serviciu de streaming. Pentru […]